• Sediul Fundaţiei se află în Casa Ceomac Cantemir, monument istoric de la 1800 (Str. Victoriei Nr. 15 Botoşani), având avizul de funcţionalitate muzeistică din partea Ministerului Culturii – Direcţia Monumentelor Istorice. Casa este proprietate de stat, în administrarea primăriei, repartizată, în mod gratuit, Fundaţiei „Ştefan Luchian“.

    Efortul pentru salvarea monumentului – unul dintre cele mai importante obiective ale Fundaţiei „Ştefan Luchian” Botoşani

    Unul dintre cele mai importante obiective propuse şi realizate (obiectiv consemnat în statutul Fundaţiei) a fost salvarea monumentului de la 1800, construit în stil moldovenesc, având un frumos pridvor brâncovenesc – Casa Ceomac Cantemir, care este casa bunicilor noştri. Acesta s-a realizat prin sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului Botoşani, Inspectoratului pentru Cultură, Direcţiei Financiare, Garnizoanei Botoşani, Jandarmeriei, societăţilor economice din Botoşani, Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoşani, Fundaţiei „Ştefan Luchian“ (preşedinte, prof. Aglaia Corneanu).

Timp de 15 ani, Fundaţia (prin prof. Aglaia Corneanu) a reuşit să protejeze monumentul, să-l pună în valoare prin activităţi culturale, desfăşurate cu prilejul zilei de naştere a pictorului – 1 februarie, ziua morţii – 28 iunie, înaintea sărbătorilor de Crăciun şi Paşti, sub forma şezătorilor şi a Concursurilor de Măiestrie.

Casa Ceomac Cantemir se compune din patru camere în stil moldovenesc: salonul boieresc, atelierul de creaţie, galeria de artă şi sediul Fundaţiei „Ştefan Luchian“. În camera-atelier a pictorului Ştefan Luchian se pot vedea obiecte aparţinând pictorului Ştefan Luchian, din ultimul domiciliu: patul de suferinţă, măsuţa de lângă pat, şevaletul de câmp, o lucrare executată sub ochii pictorului, de Traian Cornescu, când acesta nu mai putea lucra, masa de lucru, paleta, mapa, planşeta, două casete pentru culori, un piaptăn de os, un port lamă, un şpaclu, pensule şi culori, două fotografii inedite, geamantanul de trăsură, o pagină din jurnalul lui Ştefan Luchian, jurnalul Laurei Cocea, nepoata pictorului. În camera-atelier se mai găsesc obiecte de epocă din secolul al XIX-lea. În atelierul de creaţie, tinerii execută icoane pe lemn, specifice secolului XVIII. În preajma sărbătorii Paştelui, fiecare tânăr execută o icoană pentru el cu materialele Fundaţiei, având o îndrumare de specialitate, din partea prof. restaurator Liviu Marfievici şi a prof. Aglaia Corneanu. Mai există două secţii: de ţesut şi de vestimentaţie de inspiraţie populară.

Ceea ce observ la vizitatori este faptul că ies din Casa Ceomac Cantemir cu un sentiment de linişte sufletească, cu bucurie, zâmbind. Se întâlnesc cu Casa bunicilor noştri; la bunici nu poate fi decât cald şi bine, dar şi frumos.

(prof. Aglaia Corneanu – Preşedinte Fundaţia „Ştefan Luchian”)

Galerie foto